ZTU to lekcja zdrowego odżywiania! Wśród celów, które realizowano w zeszłorocznej edycji kampanii ZTU w Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Kinkajmach, było kształtowanie wśród uczniów właściwych nawyków żywieniowych. – Naszym uczennicom zasady racjonalnego żywienia i zbilansowanej diety przybliżyła na spotkaniu przedstawicielka PSSE – relacjonuje Sylwia Kondraciuk, koordynatorka ZTU.
Z uczennicami gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Kinkajmach spotkała się przedstawicielka PSSE – promotor zdrowia z uwagi na problem niewłaściwego odżywiania się wśród młodych osób. Badania nadwagi i otyłości wśród młodzieży niepokojąco wskazują, że niewłaściwe żywienie uczniów wynika z domowych nawyków żywieniowych. Stąd konieczne jest edukowanie młodzieży na temat zasad racjonalnego żywienia i zbilansowanej diety.
Nieprzestrzeganie piramidy zdrowego żywienia prowadzi do zaburzeń w odżywianiu, co przyczynia się do powstawania chorób. Dlatego tak duże znaczenie dla zdrowia człowieka ma urozmaicona dieta składająca się z 5 posiłków: śniadania, II śniadania, obiadu, podwieczorku i kolacji, a występujące równomierne przerwy pomiędzy nimi pozwalają na lepsze wykorzystanie składników odżywczych bez ich magazynowania.
Pierwszym posiłkiem spożywanym przez człowieka powinno być śniadanie, które dostarczy energii do rozpoczęcia dnia, a kolejnym drugie śniadanie przygotowane w domu, pozwalające na efektywną naukę i aktywność fizyczną. Tym samym ograniczona zostanie ilość konsumowanych produktów o niskiej wartości odżywczej, takich jak: chipsy, słodycze, jedzenie typu fast-food, napoje gazowane i energetyczne.
Mamy nadzieję, że promowanie i kształtowanie właściwego odżywiania wpłynie zapewne pozytywnie na zmianę nawyków żywieniowych i jakości spożywanych produktów szczególnie przez młodzież.
Autorka: Sylwia Kondraciuk, koordynatorka ZTU
PROFILAKTYKA W NAJLEPSZYM WYDANIU