8 maja w ramach ogólnopolskiej kampanii „Zachowaj Trzeźwy Umysł” Gimnazjum nr 3 im. Jana Pawła II w Hrubieszowie zorganizowało Dzień Zdrowej Żywności. Gimnazjaliści pod czujnym okiem P. Lipskiej, A. Dudas i A. Kwiatkowskiej przygotowała „Stół zdrowej żywności”.
Uczniowie zaprezentowali „piramidę zdrowia”, pokazali, jakie produkty należy jeść często, a jakie rzadziej, a także jak komponować swój dzienny posiłek, aby dawał potrzebną energię i zapewnił odpowiednią wagę ciała. Piramida miała przypominać uczniom również o tym, żeby być aktywnym fizycznie każdego dnia i wybierać jedynie zdrowe produkty.
Po „piramidzie zdrowia” uczniowie mogli również skosztować zdrowych przekąsek i nawet je kupić. Owoce, ciasto drożdżowe, domowy chleb, soki owocowe, pyszne koreczki z warzyw, ciastka zbożowe, batony musli cieszyły się ogromnym powodzeniem. Po zakończonym pokazie uczestnicy otrzymali młodzieżowe przewodniki na temat zdrowego stylu życia „Trzymaj Formę”.
Celem zorganizowania i zaprezentowania zdrowej żywności było propagowanie i poszerzenie wiedzy wśród młodzieży gimnazjalnej wiedzy o zdrowym żywieniu i zbilansowanej diecie. Uczniowie poznali zasady racjonalnego żywienia, zwrócili uwagę na umiejętność wyboru zdrowej żywności i jej przygotowania.
Informację nadesłał Krzysztof Łopocki.