Realizacja kampanii ZTU stała się inspiracją do nawiązania współpracy z Kołem Gospodyń Wiejskich w Szczańcu. Dzięki aprobacie Jerzego Kuchty w siedzibie koła zorganizowano warsztaty gastronomiczne dla dzieci pod hasłem „Jedzmy zdrowo, kolorowo”. Dzieci pod fachowym okiem specjalistów kulinarnych przygotowywały zdrowe i kolorowe jedzenie.
Spotkanie poprowadziła Lucyna Kelm, posiłkując się wsparciem pań: Krystyny Rajszczak, Celiny Pokrywczyńskiej, Aleksandry Rzepy. Dzieci ze Szczańca pod fachowym okiem specjalistów kulinarnych przygotowywały zdrowe i kolorowe jedzenie.
Dzieci świetnie się bawiły, komponując dekoracyjne kanapki. Przy okazji dowiedziały się o sposobach zdrowego odżywiania. Dowiedziały się, na co zwracać uwagę, aby posiłek był smaczny, a przede wszystkim pożywny. Panie dostarczyły wiele produktów z przydomowych ogródków: szczypiorek, koperek, rzodkiewkę, sałatę, jajka „od szczęśliwych kurek”, chleb upieczony przez Lucynę Kelm. Na koniec spotkania była degustacja samodzielnie przygotowanych kanapek. Pyszności! Byłam tam, widziałam i próbowałam.
Materiał nadesłała: Krystyna Piątek.