– Pierwszoklasiści ze Szkoły Podstawowej w Zespole Szkół im. Emilii Sczanieckiej w Szczańcu wiedzą, co to znaczy zdrowa żywność oraz jakie płyną z niej korzyści – mówi nauczycielka Beata Żelechowska. W ramach ZTU dzieci założyły hodowlę szczypiorku, rzeżuchy i kiełków, a na jedno z klasowych śniadań przygotowały twarożek z nowalijkami.
Uczniowie klasy I b Szkoły Podstawowej w Zespole Szkół im. Emilii Sczanieckiej w Szczańcu potrafią dokonywać właściwych wyborów żywieniowych, a jednocześnie sami dbają o to, by ich śniadania były smaczne i zdrowe. W ramach kampanii ZTU postanowili założyć hodowlę rzeżuchy, szczypiorku, kiełków w klasowym kąciku przyrody. Działanie to miało na celu nie tylko obserwację przyrody, ale przede wszystkim odżywcze wzbogacenie jedzonka pierwszoklasistów. Gdy hodowla nabrała już pełnych rozmiarów, ich śniadania stały się naprawdę smaczne i zdrowe.
13 kwietnia dzieci przygotowywały na klasowe śniadanie twarożek z nowalijkami. Przed przystąpieniem do zadań kulinarnych ustalono zasady higieny związane przygotowywaniem posiłków, a następnie dzieci pracowały w grupach wykonując przydzielone im zadania. Własnoręcznie, wspólnie wykonany twarożek z rzodkiewką, szczypiorkiem i ogórkiem smakował wyśmienicie. Dzieci były dumne z wykonanego zadania.
Autor: Beata Żelechowska
Relację nadesłała Krystyna Piątek, koordynator kampanii